Hundetræning / Om klikkertræning

Om klikkertræning

Kliktræning er egentlig ikke en ny opfindelse, den bygger på videnskabelige læringsprincipper som er kendt fra B.F. Skinner som foreslog at man kunne bruge klikkeren på hunde i 1960.

Vi kan takke Karen Pryor for, hun begyndte at bruge klikkeren på hunde 1992 og har  skrevet mange gode bøger.

De 4 krav til ægte klikker træning:

1: Vi fokuserer på at belønne rigtig adfærd.

2: Hunden skal tilbyde adfærden frivilligt.

3: Brug af en klikker.

4: Timing skal være i orden.

1: Vi fokuserer på den rigtige adfærd. Vi er ikke optaget af at gå og rette på hunden, når den laver fejl. Vi fokuserer på alle de små ting hunden gør rigtigt, så vi kan belønne dens adfærd. Når vi belønner adfærden hunden udviser, vil vi se mere af denne adfærd.

Hvad så når hunden gør noget vi ikke ønsker? I stedet for at straffe hunden for noget den ikke må, skal vi fokusere på hvad det er vi vil have den til. Det gælder for os om at tænke modsat. Hopper hunden f.eks. rundt, så skal vi fokusere på at belønne den for at være rolig. Eller hunden der gør og hiver efter at komme ud og gå tur, så får den ikke noget ud af at gø, men vi belønner roligt adfærd, ved at give den en gåtur osv.

2: Hunden skal tilbyde adfærden frivilligt. Det er det vigtigste, og det sjoveste ved at gå til kliktræning. Det er nemlig her, vi venter tålmodigt på at hunden tilbyder adfærden, vi står klar med klikkeren i hånden og belønningen i lommen. Selv hunden synes at dette er sjovt.

Din hund kan både sidde, ligge, stå, gå roligt og ligge roligt, som jeg er sikker på den gør hver dag. Så er det her vi skal bruge vores klikker og belønne den når den gør noget af sig selv, så får vi mere af den adfærd og vi kan til sidst sætte "kommandosignal” på.

3: Brug af klikkeren. Klikkeren er en lille plastik boks som laver en skarp klik lyd. Denne lyd varsler hunden om at belønningen er på vej. Dette kan f.eks. være en bold, godbid eller noget af det hunden føler er sjovt.

Med klikkeren kan du forstærke lige på sekundet når den gør noget rigtigt, som når den går pænt i snor, eller giver os kontakt. Når vi klikker belønner vi altid lige bagefter.

4: Timing skal være i orden. Klikkeren er som at tage et billede, skal vi have noget på billede som bevæger sig, så kræver det også en god timing, for at vi kan få noget på billedet... det er her at timingen skal være i orden. F.eks. vil du have din hund skal holde apporten, så er det vigtigt, at du ikke klikker for at holde den, og ikke klikker når hunden er ved at slipper den, for så har du lige belønnet hunden for at slippe apporten. Og sådan nogle fejl, skal vi ikke lave for mange af. Efter få gange vil hunden nemlig have lært, at den skal slippe apporten.

 

Fordele ved klikkertræning.

 

  • Man arbejder hovedsageligt med at belønne rigtig adfærd, i stedet for at rette på hunden. Vi får en gladere hund som kan lide at træne. og som ikke er bange for at lave fejl.
  • I stedet for at lokke, lede og kommandere med hunden, lader man den selv finde ud af på egen hånd hvilken adfærd vi er ude efter. Der er dermed mindre risiko for at hunden bliver afhængig af unødvendige hjælpemidler.
  • eftersom hunden helt fra start lærer at tilbyde adfærd frivilligt, får man en hund som hele tiden deltager frivilligt i træningen, man skal ikke bekymre sig om manglende kontakt når man har en gennemført klikker trænet hund.
  • ved hjælp af klikkeren kan du forstærke meget nøjagtigt "timingen" Træningen bliver dermed mere effektiv.
  • i klikkertræning lærer vi først hunden hvad den skal gøre. Når hunden kan adfærden sætter vi kommandoordet på, derved får vi en sikker kommando.
  • klikkertræning bliver meget morsom når du har trænet det i nogle mdr. Du vil få en klikker klog hund som elsker at træne og som bliver mere kreativ.
  • som klikker træner bliver du meget dygtig til at opservere hundens adfærd, og lærer at dele træningen op i små dele og øge kravene i små skridt, der er tilpasset hunden.
  • Klikkeren bruges for at identificere den adfærd du vil have, og den bruges kun under indlæringen, og så snart den har lært adfærden sætter vi kommandoen på og så bruger vi ikke klikkeren mere til denne øvelse.

 

 

Hvis I vil læse nogle gode bøger om kliktræning er det:

Fra Canis: Klikkertræning for din hund.

Karen Pryor: IKKE SKYT HUNDEN eller på engelsk ” Don`t shoot the dog!”

Lone Rosenberg  | Tlf.: 27 59 52 56 | lone@abchundetraening.dk